Na celodivadelnom aktíve zamestnanci DJZ diskutovali o svojej budúcnosti

22.06.2004 Celý región

Zmeny vo financovaní krajskej samosprávy od začiatku roka 2005 sú dôvodom k úvahám o tvorbe nových štruktúr kultúrnych inštitúcií, ktoré zriadil od svojho us...
Zmeny vo financovaní krajskej samosprávy od začiatku roka 2005 sú dôvodom k úvahám o tvorbe nových štruktúr kultúrnych inštitúcií, ktoré zriadil od svojho ustanovenia Prešovský samosprávny kraj (PSK).

Jedným z návrhov je vytvoriť jednu správcovskú organizáciu pre Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) i Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) alebo zriadiť pod PSK jedno divadlo v Prešove so štyrmi súbormi.
Tento zámer, ktorý by v konečnom dôsledku znamenal zlúčenie oboch divadiel, vyvolal nevôľu vedenia DJZ a jeho riaditeľ Pavol Kovaľ zvolal 18. júna celodivadelný aktív. Dôvody prišli vysvetľovať riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst a predseda komisie kultúry a národnostných menšín Zastupiteľstva PSK Štefan Kužma. Spomínaný návrh v alternatívach schválila práve táto komisia na svojom zasadnutí ešte v apríli t. r. Kovaľ kritizoval, že takýto vážny návrh sa dopredu neprerokoval s divadelníkmi. Kužma oponoval, že dnešný stav, keď väčšina by chcela, aby bolo \"všetko po starom a ešte aby divadlo dostalo pridané\" je neudržateľný. Veľkým bremenom je i fakt, že DJZ spravuje tri budovy, ktorých prevádzka je finančne mimoriadne náročná.
Z aktívu nevzišlo žiadne stanovisko. Diskusia má pokračovať a rozhodnutie má byť do októbra t. r. Viac svetla má do situácie vniesť i posúdenie návrhu Stratégie udržateľného rozvoja kultúrnych zariadení PSK. Je v programe zasadnutia krajského parlamentu v utorok 22. júna.

(jj)
 

Vyberte región